Cum sa ne alegem bona, menajera, ingrijitoarea batrani31 05 2011
Inainte de a porni in cautarea unei persoane pe care sa ne-o bagam in casa in primul rand avem nevoie sa ne clarificam noua insine ce calitati dorim sa intruneasca persoana respectiva. Este normal sa ne dorim „cea mai buna bona”, „menajera ideala”, etc. dar ne-am definit ce inseamna „cel mai bun” sau „ideal”? Sa ne aruncam in valtoarea cautarilor, sa consumam timp si efort pana obosim, sa ne intalnim cu nenumarate persoane si vanandu-le defectele, ascultandu-le laudele, explorandu-le experientele trecute sa ne „luminam” treptat-treptat asupra celor dorite de noi la o persoana? Daca pe urma din dezamagire si dintr-un sentiment de saturatie nu mai avem rabdarea de a le pune intrebari, de a sonda candidatii/ele si lasam sa ne scape printre degete exact persoanele cele mai valoroase?
Acestea ar fi cateva ponturi menite sa ne usureze cautarile si sa ne creasca sansele de reusita:
- sa ne stabilim concret si exact ceea ce cautam la un/o candidat/a. Care sunt criteriile principale pe care ar trebui sa le indeplineasca persoana dorita? Sa nu exageram pentru ca nu vom gasi niciodata omul perfect dar nici sa nu scapam din vedere criteriile esentiale fara de care nu ar putea sa isi indeplineasca munca pentru care vreti sa o/il luati in casa:
- corectitudine, cinste – trebuie sa existe o potrivire cu gradul dumneavoastra de corectitudine
- experienta / cunostinte – e un criteriu eliminatoriu sau il/o puteti invata si dumneavoastra cele necesare postului? E suficienta dorinta si disponibilitatea de a invata? Dar este un om inchis si care ia in nume personal orice observatie?
- trasaturi de personalitate necesare bunei desfasurari a muncii – ex. pt o bona: rabdare, atentie, afectiune, etc.
- trasaturi de personalitate necesare unei bune relationari cu dumneavoastra
- motivatie – bani? pentru ce doza de efort sa aiba disponibilitate? ce neplaceri sa fie dispus/a sa suporte?
- disponibilitatea pentru program / zona; obligatiile sale personale
- intervalul de varsta in care sa se incadreze
- sa ne mentionam in anunturi detaliile / oferta postului nostru si criteriile de selectie stabilite . Scutim timp printr-o autoselectie proprie candidatilor. Multi dintre candidatii nepotriviti vor renunta singuri.
- la intalnirile cu candidatii sa punem intrebari din care sa reiasa daca sunt indeplinite sau nu de catre candidati criteriile dorite de noi. Exista persoane valoroase care nu vorbesc neintrebate, care nu stiu sa se puna in valoare si pe care le pierdem. Exista persoane care stiu sa se prezinte bine, care ne incanta dar despre care nu aflam daca indeplinesc si criteriile dorite de noi.
La o prima vedere pare simplu, dar in realitate sunt nenumarate familii care tac, asteptandu-l pe candidat sa se dezvaluie sau familii care vorbesc despre ei si care nu afla cate ceva si despre candidatul din fata lor. Exista familii care nu stiu ce cauta sau care nu stiu cum sa il intrebe pe candidat asupra celor dorite de ei. Sau familii care vin cu liste de intrebari luate din diverse surse si care normal, fiind standard, nu au cum sa li se potriveasca situatiei lor concrete, lasand neinvestigate criterii importante pentru familie.
Ca o concluzie, identificati acele criterii esentiale pentru dumneavoastra iar apoi asigurati-va de prezenta lor la persoana pe care vi-o bagati in casa. Nu lasati la voia intamplarii acest lucru. Bineinteles luati in calcul si faptul ca nu exista persoana perfecta. "Defectele" mai putin importante pentru dumneavoastra treceti-i-le cu vederea.